25 Δεκεμβρίου 2011

(Και) το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης δυαλύεται...ξέφραγο αμπέλι!


Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης δυαλύεται!
Βλέποντας το παρακάτω βίντεο του Ε. Μπεξή, συνειδητοποίησα την καταστροφή, που θα σας περιγράψω... Αυτά που αναφέρω παρακάτω, είναι από τον περασμένο Ιούνιο που επισκέφθηκα τον χώρο...



Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης τον επισκεύθηκα τον Ιούνιο του 2011.
Ήταν η πρώτη φορά και γνωρίζοντας την σημασία του χώρου ανυπομονούσα να φτάσω...Έφθασα έκοψα εισητήριο και ξεκίνησα να ακολουθώ το μονοπάτι προς το θέατρο.
Γύρω μου αντί να βλέπω τα ευρήματα των χώρων που υπήρχαν μέχρι να φτάσει κανείς στο Θέατρο έβλεπα πλαστικούς μουσαμάδες να τα σκεπάζουν...Φαίνονταν πως ήταν εκεί πολύ καιρό...
Γιατί άραγε;
Μπαίνοντας στον χώρο και φθάνοντας μπροστά στο Θέατρο, τι βλέπω;
Οι ξένοι τουρίστες να ΠΑΤΑΝΕ και να τριγυρίζουν πάνω στις θέσεις των θεατών του θεάτρου, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικά φύλακας να τους επιβλέπει, για να κάνουν την βόλτα τους και να τραβήξουν τις φωτογραφίες τους.
Όπως πατούσαν με τα παπούτσια τους, παρατήρησα πως συχνά έφευγαν-έσπαζαν κομμάτια από τις σαθρές πορώδεις πέτρες που είναι κατασκευασμένο το Θέατρο.
Κανείς εκεί να τους πει πως αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!
Αναρτώ φωτογραφία με τους τουρίστες να σουλατσάρουν στον χώρο..
Μπήκα και εγώ όμως χωρίς παπούτσια, ξυπόλυτος, με κάθε κίνδυνο να συναντηθώ με κάποια οχιά (έχει πολλές) και αποθανάτισα τους κατά τ' άλλα συμπαθείς επισκέπτες του χώρου.

 Έπιασα φιλίες με τους δύο(!) μόνον φύλακες του χώρου και πήρα πληροφορίες, μια και έμεινα στην Δωδώνη για λίγες ημέρες και γνωριστήκαμε.
Υπήρχε και τρίτος στο περίπτερο αλλά μάλλον ήταν για να κάνει καφέδες.
Ο ένας δούλευε βάρδυα και την ημέρα (ο χώρος ήταν ανοιχτός μόνον εως τις 15:00) και έκανε και το βράδυ βάρδυα ως νυχτοφύλακας! Ο άνθρωπος φαινότανε κουρασμένος και είχε παράπονο...
Τι φύλαξη να κάνει ο άνθρωπος είτε την μέρα, με ντάλα ήλιο, είτε την νύχτα...
Ο άλλος φύλακας, ήταν πιο ηλικιωμένος τα ίδια!
Ξέφραγο αμπέλι.
Οι γύρω ιεροι χώροι ήταν μέσα στα αγριόχορτα.
Εικόνες εγκατάληψης!

Φευγοντας καθώς ο φίλος φύλακας του χώρου έκλεινε ήρθε ένα αυτοκίνητο με δύο Γαλλίδες τουρίστριες ηλικίας γύρω στα πενήντα, που ταξίδευαν οδικώς από την χώρα τους και έκαναν παράκαμψη από τον προορισμό τους για να δούνε την Δωδώνη.
Όπως καταλαβαίνετε οι κυρίες τρελλάθηκαν που ο χώρος έκλεινε τόσο νωρίς!
Ήταν τρείς το μεσημέρι.
Άρχισαν να διαμαρτύρονται στον φύλακα και τον παρακάλεσαν να τις αφήσει να βγάλουν τπυλάχιστον μερικές φωτογραφίες...αλλά επί ματαίω...
Ο φίλος φύλακας δεν έβλεπε την ώρα να πάει στο κρεβάτι του...
Ν τ ρ ά π η κ α!
Προσφέρθηκα και τις οδήγησα με το αμάξι μου σε έναν λόφο από όπου τουλάχιστον μπορούσαν να δούν τον χώρο από ψηλά (αλλά μακρυά).

Κλείνω με το εξής. Πρίν δύο χρόνια επισκεύθηκα την Ουρουγουάη. Σε μια παραλιακ'η κωμόπολη την Παλόμα επισκεύθηκα έναν  φάρο ο οποίος ήταν επισκέψιμος με σκοπό να τραβήξω μερικές φωτογραφίες  της περιοχής από ψηλά..
Να πω πως η Ουρουγουάη είναι μία νέα χώρα που έχει ιστορία όχι περισσότερη των 200 χρόνων.
Είδα δίπλα στον φάρο κάτι σαν μάντρα, όπου βρίσκονταν ο πριν από 100 και κάτι χρόνια...παλιός φάρος ύψους  τριαντα μέτρων...Υπήρχε ειδική πλάκα που περιέγραφε το...μνημείο και οι πέτρες ήταν περασμένες με ειδικό μονωτικό βερνίκη για να μην φθείρονται από την θαλασσινή αλμύρα.
Αν οι Ουρουγουανοί είχαν τα ιστορικά κα ιερά μας μνημεία δεν θα αναγκάζονταν να παρουσιάσου έναν πέτρινο τοίχο ως ιστορικό μνημείο!


Καλά θα κάνουν αυτοί που μας δυσφημούν συστηματικά και δίνουν την εντύπωση πως γενικώς οι Έλληνες δεν νοιαζόμαστε για τα πατρώα μνημεία και Ιερους μας χώρους να... έχουν τον νού τους!

Δείτε κάποια αξιόλογα στοιχεία της εκπομπής του Ε. Μπεξή και προσέξτε τι λέει στο κλείσιμο της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.