6 Δεκεμβρίου 2011

Ο Τατιάνα-2 ανακάλυψε στο Διάστημα σπάνια φυσικά φαινόμενα


Το επιστημονικό πρόγραμμα Tatiana-2 αποτελεί συνέχεια των ερευνών που έγιναν με τη βοήθεια του φοιτητικού δορυφόρου Tatiana-1 το 2005. Τότε στα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης είχαν καταγραφεί πρόσκαιρες ατμοσφαιρικές λάμψεις, συνδεδεμένες, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, με τα φαινόμενα της αστραπής.


«Πάνω από τις περιοχές, όπου συμβαίνουν καταιγίδες, στα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας μπορούν να εμφανίζονται ηλεκτρικές εκκενώσεις, που προκαλούν λάμψεις στην ατμόσφαιρα,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Μιχαήλ Πνασιούκ, διευθυντής του Επιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Φυσικής του Μοσχοβίτικου Κρατικού Πανεπιστημίου. Παρ’ όλα αυτά ο δορυφόρος Tatiana-2 ανακάλυψε ατμοσφαιρικές λάμψεις ακόμα και εκεί, όπου δεν έπρεπε να υπάρχουν,- παρατήρησε ο Ρώσος επιστήμονας.


- «Δεν περιμέναμε ότι είναι δυνατή η παρακολούθηση τέτοιων φαινομένων πάνω από τις περιοχές, όπου δεν υπάρχουν σύννεφα και αστραπές. Τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον γιατί παρ’ όλο που ειναι πρόσκαιρα, εκπέμπτουν ωστόσο μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Τα τέτοιου είδους φαινόμενα συνιστούν πιθανούς κινδύνους για τις πτητικές συσκευές, που θα μπορούσαν να πετούν σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.


Οι λάμψεις του φωτός έχουν συνεπή χαρακτήρα. «Ο δορυφόρος πετούσε 10 χιλιόμετρα κατά μήκος της τροχιάς του και εμείς καταγράφαμε συνέχεια τις λάμψεις γαλάζιου φωτός ή υπεριώδους ακτινοβολίας. Το αποτέλεσμα αυτό είναι καταπληκτικό από την άποψη της φυσικής, αλλά δεν βρήκε ακόμα μονοσήμαντη ερμηνεία. Το μυστήριο των σπάνιων κοσμικών φαινομένων θα μπορεί να αποκαλύφθεί απο ένα άλλο, πιο τέλειο δορυφόρο του Μοσχοβίτικου Κρατικού Πανεπιστημίου με την επωνυμία "Lomonosov". Ο δορυφόρος αυτός θα εφοδιαστεί με ευαίσθητες συσκευές ακριβείας. Η εκτόξευσή του προγραμματίστηκε για την άνοιξη του 2012. Εκτός από τον δορυφόρο "Lomonosov" θα ερευνούν τις διαστημικές λάμψεις δύο άλλες ρωσικές διαστημικές συσκευές. Η πρώτη θα τοποθετηθεί σε τροχιά τον Ιανουάριο του 2012 και η δεύτερη - ύστερα από 1-1,5 χρόνι. Συνεπώς, μέσα σε δύο χρόνια στο Διάστημα θα πετάξει ένας ολόκληρος «στολίσκος δορυφόρων» με σκοπό την μελέτη διαφόρων φαινομένων στα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας»,- σημείωσε καταλήγοντας ο Ρώσος επιστήμονας Μιχαήλ Πανασιούκ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.