Γνωρίζουμε περισσότερα για τις αιτίες της σωματικής-ψυχικής αρρώστιας, παρά για τις αιτίες της σωματικής-ψυχικής υγείας. Παρ όλο που τα επίσημα ιδρύματα ονομάζονται κατ ευφημισμόν “υγείας.. κάτι”, εν τούτοις δεν γνωρίζουν και πολλά για την υγεία και οι ασχολία τους είναι κυρίως για την ασθένεια. Συγκατοικούμε παρέα με εκατομμύρια μικροοργανισμούς εχθρικούς προς την υγεία μας. Αλλά γνωρίζουμε πως ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από μια απλή και ήπια “κρίση πεπτικού έλκους”, μια διαταραχή που θεωρείται και επίσημα, ως ψυχοσωματική, όπως και οι περισσότερες συνηθισμένες, καρδιακή προσβολή, αποπληξία, καρκίνος και άλλες.
Εν τούτοις κάποιος μπορεί να συνέλθει από το πεπτικό έλκος και να μην ξανά αρρωστήσει ποτέ του. Κάποιος άλλος να έχει επανειλημμένες κρίσεις και να καταντήσει ανάπηρος, και κάποιος άλλος μπορεί να εκδηλώσει μια κεραυνοβόλο υποτροπή και να πεθάνει από την πρώτη κρίση. Η ασθένεια είναι η ίδια αλλά η έκβαση της είναι εντελώς διαφορετική, Γιατί; Δεν έχουν οι επιστήμονες καμία απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Λένε απλώς πως “άτομα μιας ορισμένης προσωπικότητας έχουν διαφορετικά είδη δυσκολίας να αντιστέκονται στην διαταραχή”. Όχι και πολύ επιστημονική απάντηση έτσι;
Όλοι οι επιστήμονες, άλλοι φανερά και άλλοι κρυφά, ανάλογα με το από ποιον πληρώνονται, λένε πλέον πως όλες οι διαταραχές ακόμη και τα λεγόμενα ατυχήματα, είναι ψυχοσωματικές. Ότι ο ψυχισμός εμπλέκεται με κάποιον τρόπο, που δεν είναι ακριβώς γνωστός, στην αιτιολογία των ποικίλων αστοχιών του συστήματος αντίστασης. Το εκπληκτικό δεν είναι αυτές οι αστοχίες του συστήματος αντίστασης, αλλά ότι το σύστημα αντίστασης λειτουργεί τόσο καλά.
Κανονικά θα έπρεπε αν είχαμε φαγωθεί ζωντανοί από σκουλήκια, βακτηρίδια, πνιγεί από τα λίπη και τους θρόμβους, διαβρωθεί από τα οξέα. Το αξιοσημείωτο δεν είναι το ότι αρρωσταίνουμε και πεθαίνουμε αλλά ότι δεν αρρωσταίνουμε πολύ συχνά και δεν πεθαίνουμε πολύ γρήγορα. Κάποιος ή κάτι φαίνεται να ελέγχει αυτή την διαδικασία που βρίσκεται πολύ πέρα από κάθε λογική ή φανταστική εξήγηση. Η επιστήμη πάντως δεν έχει απολύτως καμία απάντηση σε αυτό. Διάβασε ένα απόσπασμα από βιβλίο του Jean-Jacques CREVECOEUR και ας μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, πρώτον γιατί είναι αδύνατον στην υπάρχουσα κατάσταση σου και δεύτερον γιατί θα σε ξεβολέψει πολύ από τις γνωστές σου συνήθειες που μέσα τους παραπαίεις. Απλά διάβασε και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες ως εφαλτήριο περαιτέρω δράσης.
«{Είναι πιο εύκολο να βγάλει φτερά και να πετάξει ο άνθρωπος, παρά να αλλάξει τις συνήθειες του. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιστέκονται στις αλλαγές, να τις πολεμούν, να μην είναι δεκτικοί στις καινοτομίες καταναλώνοντας για αυτό ένα τεράστιο κομμάτι από την ενέργειά τους. Αυτό