10 Ιουλίου 2011

Έγκλημα και περιβαλλοντική φαρσοκωμωδία οι λάμπες "εξοικονόμησης"

Έγκλημα σε βάρος των καταναλωτών και περιβαλλοντική φαρσοκωμωδία οι λάμπες "εξοικονόμησης"

γράφει ο Χρήστος Μουσουλιώτης

Για να αντιληφθούμε το πλήρες εύρος τού επικίνδυνου παιχνιδιού και τής περιβαλλοντικής φαρσοκωμωδίας που παίχτηκε και παίζεται σε βάρος τής υγείας των καταναλωτών τής ΕΕ ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των επιστημονικών γεγονότων από την αρχή.

Οι εργασίες που αποκαλύπτουν το «έγκλημα» σε βάρος των καταναλωτών

Το έτος 1958 ανακαλύφθηκε η μελατονίνη(2) από τον Lerner στις ΗΠΑ. Το 1969(3) εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα τής πρώτης επιστημονικής εργασίας τα οποία τεκμηρίωναν ότι το συνεχές φως κατά τη νύχτα διαταράσσει την υγεία πειραματόζωων.(4) Ζώα που ήταν κάτω από συνεχές φως έρχονταν σε οίστρο, (έτοιμα για γονιμοποίηση), εξαιτίας τής διαταραχής τού φυσιολογικού κύκλου των ορμονών που εκκρίνονται διαδοχικά κατά την ημέρα και νύχτα. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπτύσσουν πολυκυστική νόσο, μια πάθηση που είναι δυνατό να καταλήξει σε καρκίνο.

Ακολούθησαν αμέτρητες επιστημονικές εργασίες, οι οποίες με κάθε τρόπο τεκμηρίωναν ότι η έκθεση σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια τής νύχτας επιφέρει μύριες παρενέργειες στην υγεία ανθρώπων και ζώων, ενώ τη δεκαετία τού 1980 υπήρξαν και οι πρώτες εργασίες που ανέφεραν ότι η φωτεινή ρύπανση κατά τη νύχτα μέσω τής καταστολής μελατονίνης ίσως προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο.(5)(6)(7) Το 1986 ήρθε μια ακόμα έρευνα σταθμός, με την οποία αποδείχθηκε ότι είναι δυνατό να αλλάξουν οι κιρκάδιοι ρυθμοί στους ανθρώπους ακόμα και αν αυτοί κοιμούνται σταθερή ώρα τα βράδια, με τη χρήση έντονου τεχνητού φωτός (2.500 lux) με το ξεκίνημα τής νύχτας η οποία έχει τη δυνατότητα να αναστείλει τον κιρκάδιο κύκλο ακόμα και έξι ώρες!(8)


(Σημειώσεις: 1
http://www.elcfed.org/documents/081119_NGO%20concerns%20SCENIHR%20opinion_final.pdf Κατά λέξη: "...Energy saving lamps are safe to use for consumers and workers alike...."(!!!)
3 Μετά από 25 χρόνια, (το 2004) προσδιοριζόταν σαφώς ο πολύ εύκολος τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται τεχνητή ανάπτυξη τής πάθησης μετά από 14 εβδομάδες χορήγησης 24ωρου συνεχούς φωτός!!!
5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7434030

Ακολούθησαν πολλές ακόμα εργασίες που με κάθε τρόπο έδειχναν ότι το νυχτερινό φως διαταράσσει τον κιρκάδιο κύκλο,(9)(10) ωστόσο, η βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων που προκαλεί το τεχνητό φως των λαμπτήρων φθορισμού ήρθε το 2001 από τον πανεπιστημιακό καθηγητή νευροφυσιολογίας George Brainard(1) (Τζορτζ Μπρέιναρντ) από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, ο οποίος αναρωτιόταν στη διάρκεια τής επιστημονικής πορείας του, ποιο είδος φωτός καταστέλλει περισσότερο την έκκριση μελατονίνης. Ελέγχοντας ποικίλες χρωματικές φασματικές επιδράσεις σε ανθρώπους, από τα 420 έως τα 600 νανόμετρα, βρήκε με τη βοήθεια συναδέλφων του, ότι οι συχνότητες φωτός που καταστέλλουν δραστικά τη μελατονίνη βρίσκονται στο φάσμα των 446-477 νανομέτρων και ότι η πλέον δραματική καταστολή συμβαίνει στα 470 νανόμετρα,(2) (μια συχνότητα που είναι σε πλήρη ισχύ στις λάμπες φθορισμού και τις «οικονομικές»). (!)

Το 2003 ο Δρας Μπρέιναρντ δήλωσε χωρίς περιστροφές με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό αμερικανικό δίκτυο ABC(3) ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι όταν πάνε σπίτι τους και θέλουν να ξεκουραστούν να έχουν ένα έντονο φως δίπλα τους όπως οι λάμπες «οικονομίας». «Αυτό που θέλεις - διευκρίνισε - είναι ένα απαλότερο φως που βρίσκεται περισσότερο προς το τέλος τού φάσματος που είναι το κίτρινο». Με άλλα λόγια ακριβώς αυτό το φάσμα που έχουν σε αφθονία οι λάμπας πυράκτωσης.

Σημειώσεις:
1 Ο καθηγητής George Brainard eίναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα ως κορυφαίος επιστήμονας. Η NASA τον έχει εντάξει μεταξύ των μελών δύο επιστημονικών οργανισμών που μελετούν τους κιρκάδιους ρυθμούς των αστροναυτών και τη γενικότερη βιοφυσιολογία τους. Ανήκει στο "NASA, National Space Biomedical Research Institute" και ως επικεφαλής στην επιτροπή "Human Performance Factors, Sleep and Chronobiology", από το 2001 έως σήμερα (2010).


Το έτος, (2001), παρόμοια ευρήματα επιστημόνων(4) από το Πανεπιστήμιο Surrey τής Βρετανίας, επιβεβαίωσαν την καταστροφική επίδραση τού μπλε φάσματος στον οργανισμό των ανθρώπων, αλλά και το γεγονός ότι η καταστροφική μείωση στην έκκριση μελατονίνης δεν επέρχεται μέσω τής έως τότε γνωστής οδού τής διέγερσης των κωνίων και ραβδίων, αλλά με κάποιο άλλο μηχανισμό που εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστός, αλλά θα βρισκόταν (εντός των οφθαλμών) σε μερικά χρόνια.(1)

Το καταπληκτικότερο για τις προεκτάσεις του γεγονός είναι ότι οι επιστήμονες τού βρετανικού πανεπιστημίου, αναφέροντας τα συμπεράσματα τής εργασίας τους(2) τόνιζαν τις αρνητικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό που έχει η καταστολή τής μελατονίνης στο φάσμα τού μπλε.

Όπως διευκρίνιζαν, η ανακάλυψή μας 
«....θα έχει μεγάλη επίδραση στο σχεδιασμό τού τεχνητού φωτισμού και στην αγωγή ορισμένων παθήσεων όπως η διαταραχή ύπνου, η διαταραχή στην προσαρμογή τής εναλλασσόμενης νυχτερινής - ημερήσιας εργασίας, το τζετ λαγκ, η επαύξηση τής εγρήγορσης και απόδοσης, και η μείωση ατυχημάτων και υπνηλίας στους εργαζόμενους τη νύχτα σε νοσοκομεία, βιομηχανίες, γηροκομεία κ.λπ.». Αναφερόμενοι δε στις δυσμενείς επιδράσεις διευκρίνιζαν ότι «αυτά τα ευρήματα θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί {manipulation στο κείμενο} στο μάξιμουμ η φασματική σύνθεση τού φωτός (ή να μην χρησιμοποιηθεί) για τον έλεγχο των ανθρώπινων κιρκάδιων ρυθμών»(!)
Η ανωτέρω σαφής δήλωση αποκαλύπτει ότι η χρήση λαμπτήρων φθορισμού και των παιδιών τους λαμπτήρων «οικονομίας» σε κάθε σημείο τής Γης, προσφέρει πλήρη έλεγχο βασικών ανθρώπινων λειτουργιών μέσω τής χρήσης φωτός στο φάσμα τού μπλε. Οι ειδικοί επιστήμονες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Η τεκμηριωμένη και άκρως ανησυχητική μείωση έως και αναστολή στην έκκριση μελατονίνης, βλέπουμε ότι είχε ανακοινωθεί με κάθε λεπτομέρεια, εδώ και περίπου δέκα χρόνια σε δύο διαφορετικές εργασίες. Έχοντας καλή θέληση ας εικάσω ότι οι επιστήμονες τής φωτοβιολογίας οι ειδικοί αρχιτέκτονες στο φωτισμό και οι πτυχιούχοι στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων δεν «κατανόησαν» τη σημασία της.


Σημειώσεις:


Ωστόσο δεν θα ήμουν σε λάθος τροχιά εάν έλεγα ότι την εποχή τής ανακάλυψης των αναμφισβήτητων βλαβών που επιφέρει το μπλε φάσμα φωτός, δηλαδή το 2001, είχαμε ταυτόχρονα το ξεκίνημα τής εντατικής διαφήμισης και προώθησης από πανίσχυρα συμφέροντα και κυβερνήσεις των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (ΣΛΦ) ή λαμπτήρων «εξοικονόμησης», όπως βαφτίστηκαν αργότερα προς το ελκυστικότερο. (!)

Εκτιμώ ότι το νερό είχε μπει στο αυλάκι και το υπέρβαρο τρένο τής παραφροσύνης φορτωμένο με ετερόκλητα συμφέροντα και καταστάσεις, όπως πλήρη άγνοια, ημιμάθεια, δίψα για κέρδος, υπερφίαλη παντογνωσία, ακόμα και αγνές προθέσεις, είχε πάρει την κατηφόρα και τίποτα πλέον δεν μπορούσε να το σταματήσει.(1)

Όπως έχουν δείξει εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες, η μελατονίνη συνιστά τον βασικότερο παράγοντα ανάσχεσης σχεδόν κάθε ασθένειας, από τον καρκίνο έως το απλό κρυολόγημα, ενώ η χορήγησή της με τεχνητό τρόπο εκτιμάται ότι συντελεί ακόμα και στην αναστολή των διαδικασιών τής γήρανσης.

Με διαφορετικά λόγια, ένας από τους βασικότερους πρωταγωνιστές στη διατήρηση τής υγείας είναι η φυσιολογική έκκριση μελατονίνης, η οποία ρυθμίζεται σωστά μόνο όταν υπάρχουν φυσιολογικές εναλλαγές φυσικού φωτισμού, ημέρας - νύχτας, (και φυσικά φάσματα φωτός), οι οποίες με τη σειρά τους ρυθμίζουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, που εγκαθίστανται πριν τη γέννηση, αναπτύσσονται σταδιακά, οργανώνουν την ομοιόσταση τού οργανισμού, και ρυθμίζουν μυριάδες βιοχημικές διαδικασίες.(2)

(...)

Σημειώσεις:


______________________

Απόσπασμα από τη 2η έκδοση του βιβλίου-έρευνας του Χρήστου Μουσουλιώτη
Λάμπες Οικονομίας: η Δολοφονία τής Υγείας


Από: Από http://vickytoxotis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.