14 Οκτωβρίου 2011

Στο εθνικό πρόγραμμα της Αυστραλίας τα Ελληνικά!

Αυστραλία
Αυστραλία
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο αγώνας της παροικίας για την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών καρποφόρησε. Ο «Νέος Κόσμος» πληροφορείται, ότι η γλώσσα μας συμπεριλαμβάνεται στις 11 γλώσσες, που θα διδάσκονται στα κρατικά σχολεία της Αυστραλίας (Δημοτικά και Γυμνάσια).
H αρμόδια επιτροπή (ACARA) συμπεριέλαβε την Ελληνική στις γλώσσες «εθνικής προτεραιότητας» και, μάλιστα, ως Heritage Language (Γλώσσα Κληρονομιάς) και όχι ως «Ethnic Language (Εθνοτική Γλώσσα).
To  Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών θα διαμορφωθεί σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2011.
Στην πρώτη φάση θα ενσωματωθούν στο Πρόγραμμα η Κινεζική και η Ιταλική, ως γλώσσες εθνικής προτεραιότητας (National Priority Languages) διότι είναι οι γλώσσες με μεγαλύτερη ζήτηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Στη δεύτερη φάση θα ενσωματωθούν στο Πρόγραμμα  οι Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιαπωνική, Ινδονησιακή και Κορεατική γλώσσα, επίσης, γλώσσες με ευρεία ζήτηση.
Και στην τρίτη φάση, προς το τέλος του 2011, θα περιληφθούν η Ελληνική, η Αραβική και η Βιετναμέζικη, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη μετονομασία της ελληνικής γλώσσας σε Heritage Language.
«Η μετονομασία», λένε, «δημιουργεί νέες, θετικές προϋποθέσεις για την μακρόχρονη παραμονή της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον».
H ελληνική γλώσσα συμπεριελήφθη στο Πρόγραμμα, διότι υπάρχουν, ήδη, οι δομές για την ικανοποιητική διδασκαλία της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με χαμηλό κόστος στο αυστραλιανό δημόσιο. Παράλληλα, προειδοποιούν, ότι  η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ανανεώσει τη θητεία αποσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών  στην Αυστραλία, που στελεχώνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα Ελληνικών, κρατικά και κοινοτικά σχολεία θα δημιουργήσει κενά, που οι εν λόγω φορείς της ελληνομάθειας θα κληθούν να καλύψουν εξ ιδίων.
Τα κενά αυτά, εκτιμούν, είναι δυνατόν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση από την Ελληνική Κυβέρνηση Νόμου του Ά97, ο οποίος προβλέπει την πρόσληψη ντόπιου διδακτικού προσωπικού από τα Γραφεία Συντονισμού Εκπαίδευσης ? όπως κάνουν οι προξενικές Αρχές.
Η πρακτική αυτή, λένε, αν συνδυαστεί με μετεκπαίδευση  ομογενών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα ? όπως είχε υποσχεθεί στην ομογένεια  ο πρώην γενικός  γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κουτρουμάνος, θα περιορίσει τις δαπάνες του ελληνικού Κράτους και θα αποτελέσει κίνητρο για τα Ελληνόπουλα της Αυστραλίας και των άλλων περιοχών της ελληνικής διασποράς, να σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια.

 Eπίσης, διαβάστε και το επόμενο....

"Η Μακεδονία ειναι τόσο Ελληνική όσο και η Ακρόπολη "

 

«Εγώ θα μιλώ για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και κανείς δεν θα με φιμώσει, γιατί είναι κάτι που το πιστεύω»
Έτσι απάντησε ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, σε αντιδράσεις πολιτών καταγόμενων από την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ραν εδώ και χρόνια υποστηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις ελληνικές θέσεις για τη Μακεδονία και την Κύπρο προκαλώντας την οργή κατοίκων της Αυστραλίας, που κατάγονται από την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.
Μάλιστα η εφημερίδα της Αδελαΐδας «The Advertiser» δημοσιεύει άρθρο που αναφέρεται σε ομιλία του κ. Ραν κατά τη διάρκεια των 'Δημητρίων' (Ελληνικό Φεστιβάλ της Ν. Αυστραλίας), στην οποία χαρακτήρισε.. τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ως «υποκινητή προβλημάτων με τον πλέον επικίνδυνο τρόπο» και κατηγόρησε την ΠΓΔΜ ότι «κλέβει τον ελληνικό πολιτισμό».
Ο κ. Ραν αναθέρμανε την υπόσχεσή του στους ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους του ότι θα 'συνεχίσει με συνέπεια και χωρίς περιστροφές να υποστηρίζει το σκοπό' τους.
«Είναι σημαντικό γιατί κανείς δεν δικαιούται να κλέβει την ιστορία και τον πολιτισμό ενός άλλου έθνους» είπε. Η ομιλία προκάλεσε την παρέμβαση του Μετόντιγια Κολόσκι, προέδρου της αυτοαποκαλούμενης «Ενωμένης Μακεδονικής Διασποράς» (με έδρα την Ουάσιγκτον) ο οποίος συναντήθηκε στην Αδελαΐδα με τον υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Μάικλ Άτκινσον και του επέδωσε επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Μάικ Ραν.
Ο Κολόσκι δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο λαός του «συκοφαντήθηκε» και απαίτησε άνευ όρων συγνώμη. Ο κ. Ραν απάντησε ότι δεν θα σιωπήσει «ούτε θα φιμωθεί» και ότι «συνεχίζει» να μιλά δημοσίως για ζητήματα στα οποία πιστεύει.
Ο κ. Ραν είχε δηλώσει παλαιότερα πως «η Μακεδονία είναι τόσο ελληνική όσο και η Ακρόπολη» .

Από "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

και επίσης:

Βίντεο-καταπέλτης σε όσα ανιστόρητα ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.