20 Μαρτίου 2013

Το όχι της Κύπρου στα διεθνή ΜΜΕ




Σε πρώτο θέμα για όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ιστοσελίδες αναδεικνύεται η καταψήφιση από την κυπριακή βουλή του νομοσχεδίου φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων.


Aljazeera
Οι Κύπριοι βουλευτές απέρριψαν τη φορολόγηση των καταθέσεων
Χωρίς καμία ψήφο υπέρ, 36 ψήφους κατά και 19 αποχές η κυπριακή βουλή καταψήφισε τη φορολόγηση των καταθέσεων.


SKY news
Διάσωση Κύπρου: απορρίφθηκε η φορολόγηση των αποταμιεύσεων από τους βουλευτές.
Οι Κύπριοι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά του σχεδίου φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, βάζοντας ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης σε κίνδυνο.

Guardian
Βαθαίνει η κρίση στην Κύπρο μετά την απόρριψη του σχεδίου

France24
Η κυπριακή βουλή απορρίπτει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο
Η κυπριακή βουλή απέρριψε τη φορολόγηση των καταθέσεων που ήταν μέρος ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου διάσωσης της Ε.Ε.


New York Times
Η Κύπρος απορρίπτει τη φορολόγηση καταθέσεων διαλύοντας το σχέδιο διάσωσης
Οι βουλευτές έστειλαν τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη πίσω στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για να διαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο διάσωσης το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να σώσει την οικονομία από μία χρεοκοπία που θα επανεκκινούσε την κρίση του Ευρώ.


Huffington Post
Η κυπριακή βουλή ανέτρεψε απόλυτα το αμφιλεγόμενο σχέδιο διάσωσης της Ε.Ε. που θα φορολογούσε τις τραπεζικές καταθέσεις, σηματοδοτώντας μία νέα αβέβαιη φάση για την κρίση στην ευρωζώνη που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε να βρίσκεται σε ύφεση.


BLOOMBERG
H Κύπρος ψηφίζει όχι στο κούρεμα των τραπεζών πλήττοντας την Ευρωπαϊκή λύση
Το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε ένα άνευ προηγουμένου κούρεμα επί των τραπεζικών καταθέσεων, καταφέρνοντας ένα πλήγμα στα ευρωπαϊκά σχέδια για εξαναγκασμό των καταθετών να επωμιστούν μέρος της διάσωσης της χώρας σε
μια αντιπαράθεση που κινδυνεύει να προκαλέσει σάλο στη ζώνη του ευρώ.
Οι νομοθέτες της κυπριακής πρωτεύουσας ψήφισαν 36 εναντίον της πρότασης με κανένα υπέρ σε φανερή ψηφοφορία. Υπήρχαν 19 αποχές. «Δεν υπάρχει προηγούμενο για το τι θα συμβεί αν η Κύπρος απορρίψει την πρόταση» είπε η Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, πριν από την ψηφοφορία. « Η καλύτερη εικασία μας είναι ότι η Ευρώπη θα δώσει μια σύντομη και τελευταία ευκαιρία στη Κύπρο για να επανεξετάσει το θέμα και να ψηφίσει ξανά."


SKY news
Διάσωση Κύπρου: απορρίφθηκε η φορολόγηση των αποταμιεύσεων από τους βουλευτές. Οι Κύπριοι βουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία κατά του σχδίου φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, βάζοντας ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης σε κίνδυνο. Η 56εδρη βουλή έθαψε το νομοσχέδιο με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές. Νωρίτερα η οργή των κυπριών και οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές προφανώς ώθησαν τους πολιτικούς να εξετάσουν μια εξαίρεση για τις μικρότερες αποταμιευτές. Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στη Βουλή πιστεύεται ότι πρότεινε φόρο 6,75% φόρος για όλες τις αποταμιεύσεις μεταξύ 20.000 και 100.000 ευρώ και 9,9% για όλες τις οικονομίες πάνω από 100.000 ευρώ. Αλλά ακόμη και αυτό απορρίφθηκε από τους βουλευτές.


FT.com


Η Κύπρος απορρίπτει το κούρεμα των καταθέσεων και στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια.

Wall Street Journal


Το κυπριακό κοινοβούλιο απορρίπτει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων
Το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε την Τρίτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Η χώρα είχε διαπραγματευτεί με ευρωπαίους και διεθνείς πιστωτές για να βρει μια λύση στην διαφαινόμενη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα της.
Η ψηφοφορία, που ήρθε μετά από μέρες γεμάτες πολιτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Κύπρου, σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία-αν είναι δυνατόν- στις επόμενες ημέρες διαφορετικά η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πλήρη κατάρρευση των τραπεζών της, γεγονός που φοβούνται πολλοί αναλυτές Επίσης, θα μπορούσε να στείλει το μικρό έθνος έξω από την ευρωζώνη.
Η απόρριψη του νομοσχεδίου αφήνει την Κύπρο με λίγες επιλογές. Εκτός από την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους ευρωπαίους πιστωτές της, η κυβέρνηση έχει να εργαστεί σε ένα σχέδιο Β, που θα περιλαμβάνει και την ενίσχυση των τραπεζών της από τη Ρωσία-χρόνια φίλος της χώρας-αλλά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο κάτι που μοιάζει απομακρυσμένο.
 «Κανείς δεν μπορεί μαντέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις από αυτό το σημείο», δήλωσε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η ελπίδα μου είναι ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, όμως, φαίνεται ότι δεν αποκλείεται ένα καταστροφικό σενάριο : πτώχευσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη."

http://www.sigmalive.com/news/international/35966

ΠΗΓΗ: http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2013/03/pws-eidan-to-ohi-oi-xenoi.html