30 Ιουνίου 2015

ΑΥΤΟΜΟΙΩΣΙΣ...ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΙΚΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ







AYTOMΟΙΩΣΙΣ (Αυτο-ομοιότητα)
Τα μαθηματικά στην ευρεία έννοια τους περιλαμβάνουν πολλές
φορές αρμονίες και συμμετρίες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι
αρμονίες υπάρχουν και στη φύση, στον άνθρωπο, αλλά ακόμα και σε
έννοιες που πολλές φορές δεν ξέρουμε ότι έχουνε την οποιαδήποτεσχέση με τα μαθηματικά.














Με τον διεθνή όρο φράκταλ (fractal, ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν "απείρως περίπλοκο".
 Το φράκταλ παρουσιάζεται ως "μαγική εικόνα" που όσες φορές και να μεγεθυνθεί οποιοδήποτε τμήμα του θα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα εξίσου περίπλοκο σχέδιο με μερική ή ολική επανάληψη του αρχικού. Χαρακτηριστικό επομένως των φράκταλ είναι η λεγόμενη Αυτο-ομοιότητα (self-similarity) σε κάποιες δομές τους, η οποία εμφανίζεται σε διαφορετικά επίπεδα μεγέθυνσης.
Μοναδικό μειονέκτημα ήταν ότι γέμισε την επιστημονική κοινότητα με αμφισβήτηση για τα δεδομένα της και αποκάλυψε την ανικανότητά μας για την πλήρη γνώση του σύμπαντος.








Αυτοομοιότητα και άπειρο στο φωτογραφικό φακό !! 

O Escher δεν ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που ενέπλεξε το άπειρο και την αυτομοιότητα στα χαρακτικά του. Στο βίντεο παρουσιάζεται μια φωτογραφική αλληλουχία με τίτλο "Things are Queer",( "Τα πράγματα είναι παράξενα ") του καλλιτέχνη Duane Michals που παρουσιάζει μια ατέρμονη ανακυκλούμενη διαδικασία . 



BRICKS tweetalig BRICKS tweetalig






Φωτογραφία κύτταρου

Σύμπαν














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.