31 Οκτωβρίου 2011

Αθήνα: ατμοσφαιρική ρύπανση - ποιά είναι η αιτία;



Γ. Κάντας

Κυριε καθηγητά, κάνατε πρόσφατα μια έρευνα για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και ανιχνεύσατε αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου. Eξετάσατε την περίπτωση αυτά να οφείλονται στα καυσαέρια των αεροπλάνων και ειδικότερα σε αυτά που γεμίζουν τον ουρανό με «λευκά σύννεφα;

θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο σκεφτόμενοι και λίγο «συνομοσιολογικά»; Μήπως πρέπει να εξεταστεί και αυτή η υπόθεση; Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα ο ίδιος και θα ήθελα να μου πείτε αν είναι φυσιολογικές.

Θ. Γκοντελίτσα

Αγαπητέ κ. Κάντα, καθυστέρησα λίγο την απάντησή μου για να ενημερωθώ και εγώ για το θέμα που θίγετε ("chemtrails"). Καταρχήν να τονίσω ότι η έρευνα μας αφορά μικροσωματίδια στον αέρα της πόλης (ορισμένα μέτρα από το έδαφος) και όχι στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου εμφανίζονται οι λεγόμενες ουρές κάποιων αεροπλάνων οι οποίες πιθανολογείται ότι περιέχουν νανοσωματίδια κάποιων μετάλλων όπως το αλουμίνιο και το βάριο.



Επομένως, εάν διασκορπίζονται τέτοια νανοσωματίδια (πραγματικά δεν γνωρίζω, και το e-mail σας με παρακίνησε να ψάξω και εγώ το θέμα), ή παραμένουν ψηλά στη ατμόσφαιρα και δεν καθιζάνουν προς τη γή για να τα δούμε στα δείγματά μας (δεν είδαμε ούτε ασυνήθιστα υψηλό αλουμίνιο ούτε βάριο) ή είναι τόσο πολύ μικρά (τυπικά νανοσωματίδια) οπότε δεν ήταν δυνατόν να τα ανιχνεύσουμε παρά τις πολύ ευαίσθητες τεχνικές που χρησιμοποιήσαμε εδώ και στη Γερμανία. Παρακαλώ σημειώστε ότι η δική μας μελέτη, εκτός του ότι αφορούσε όπως προανέφερα τον αέρα της πόλης, είχε να κάνει με μικροσωματίδια και όχι με νανοσωματίδια (1 μικρόμετρο = 1000 νανόμετρα). Εάν όντως υπάρχουν, εκτός των μικροσωματιδίων, ΚΑΙ νανοσωματίδια τότε χρειάζεται πολύ πιο εξειδικευμένη μελέτη η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από την επιστημονική μας ομάδα στο μέλλον εάν φυσικά βρεθεί χρηματοδότηση (από το πανεπιστήμιο ή κάποιο υπουργείο ή άλλο φορέα ή και ιδιώτη). Η παρούσα μελέτη, τουλάχιστον για τα μικροσωματίδια σε χαμηλό ύψος, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου (αρκετές χιλιάδες ευρώ) από ευρωπαϊκό πρόγραμμα με καθαρά δική μου πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Το πανεπιστήμιο ή το κράτος κ.λ.π. δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον (...). Βέβαια, όπως είπα και πριν, εάν θέλει κανείς να πάει από μικροσωματίδια σε νανοσωματίδια, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο και στην περίπτωση που χρειαστεί δειγματοληψία στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας ακόμη μεγαλύτερο. Θα μου πείτε ότι εάν όντως υπάρχει σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, όπως εικάζεται για τα υποτειθέμενα νανοσωματίδια των "chemtrails", τότε αξίζει να διατεθούν όχι μόνο χιλιάδες αλλά και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι μάλλον θέμα των αρμόδιων φορέων της χώρας για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι ουσιαστικά το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Υγείας. Εμείς ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές δεν μπορούμε ούτε και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι παραπάνω (εάν δεν είχε εγκριθεί και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν θα είχαμε κάνει ούτε και αυτά που κάναμε -ουσιαστικά από ερευνητική περιέργεια και προσωπική ευαισθησία-). Την σκυτάλη νομίζω, για θέματα ατμοσφαιρικών μικροσωματιδίων αλλά και νανοσωματιδίων, θα πρέπει να την πάρουν οι αρμόδιοι φορείς και να ενημερώσουν ανάλογα και τους πολίτες. Εάν δεν διαθέτουν την επιστημονική τεχνογωσία εμείς (σε συνεργασία με του γερμανούς συναδέλφους) θα μπορούσαμε κάλλιστα να το διεκπεραιώσουμε σε περίπτωση που τύχουμε οικονομικής υποστήριξης και μας ανατεθεί το έργο.

Αυτό που δεν γνωρίζω επίσης είναι εάν άλλοι ερευνητικοί φορείς (παρόλο που ο υπεύθυνος φορέας πρέπει να είναι το ΥΠΕΚΑ) έχουν ήδη προγράμματα και χρηματοδότηση για έρευνα, με έμφαση σε βαρέα μέταλλα και άλλα τοξικά συστατικά, σε ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια αλλά και νανοσωματίδια τόσο σε χαμηλά όσο και υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας της Αθήνας. Απ'ότι είδα στο διαδίκτυο έχετε επικοινωνήσει και με το Αστεροσκοπείο Αθηνών (?) για το θέμα. Θα ήμουν και εγώ περίεργος να μάθω εάν και τι απαντήσαν (...).

Ακόμη θα ήμουν περισσότερο περίεργος να μάθω εάν υπάρχει θέση ή απόψη από το ΥΠΕΚΑ καθώς, τουλάχιστον για το θέμα των μικροσωματιδίων σε χαμηλά στρώματα, υπήρξε και αναφορά στον ημερήσιο τύπο, με βάση την ερευνά μας, για αρσενικό και βαρέα μέταλλα. Πάντως να τονίσω ξανά ότι μέχρι στιγμής δεν ανιχνεύσαμε (έως και σε μικροκλίμακα) σωματίδια που να υποδεικνύουν πιθανά οξείδια αλουμινίου και βαρίου που εικάζεται ότι διασπείρονται απο τα "chemtrails". Όπως καταλαβαίνετε για σωματίδια σε νανοκλίμακα, και μάλιστα σε υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αθήνας, απαιτείται αρκετή επιπλέον εργασία σε συνεργασία με του αρμόδιους φορείς (...). Για δική σας πληροφόρηση σας αποστέλλω και το πλήρες κείμενο της έρευνάς μας όπως έχει ήδη δημοσιευθεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό πυρηνικής φυσικής Nuclear Instruments and Methods in Physics Research. Στην εισαγωγή της δημοσίευσης θα δείτε ότι υπάρχει και εκτενής αναφορά στην προηγούμενη έρευνα που έχει γίνει στο θέμα των ατμοσφαιρικών μικροσωματιδίων της Αθήνας (από το 1980 περίπου και μετά) από όπου επίσης δεν προκύπτουν ενδείξεις για ασυνήθιστες συγκεντρώσεις μετάλλων που πιθανολογείται ότι οφείλονται στα "chemtrails". Τι μπορεί να δείξει μελλοντική έρευνα, που θα συμπεριλάβει και εξειδικευμένη μελέτη νανοσωματιδίων, δεν γνωρίζω. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι η υπόθεση των "chemtrails" ενώ εμφανίζεται αρκετά στο διαδίκτυο (περίπου 5,550,000 results in Google), δεν έχει αναφορές, μέχρι στιγμής, σχεδόν καθόλου σε καθαρά επιστημονικά sites όπως το έγκριτο site της American Chemical Society (http://pubs.acs.org/action/doSearch?action=search&searchText=chemtrails&qsSearchArea=searchText).

Επίσημα λοιπόν δεν τίθεται θέμα, μακάρι μελλοντική έρευνα για νανοσωματίδια να αποδείξει, τουλάχιστον για την περιοχή της Αθήνας που ζούμε, ότι είναι έτσι. ΄Εως τότε θα έλεγα να μην ανυσηχείτε για τα "chemtrails", φτάνουν (και παραφτάνουν για να πάθετε κάτι!) τα υπόλοιπα ατμοσφαιρικά σωματίδια, τα οποία δεν προέρχονται από μυστηριώδεις πηγές, αλλά από την αγάπη του νεοέλληνα για το τσιμέντο, το κεραμίδι, το στριμωξίδι, τον εμπρησμό του δάσους, το τιμόνι και την κομμένη εξάτμιση στο δίκυκλο (εγώ τουλάχιστον σπάνια κοιμάμαι κανονικά στου Ζωγράφου που μένω)...

Ελπίζω να βοήθησα στον προβληματισμό σας,

Θ. Γκοντελίτσας.

Πηγή: vickytoxotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.