22 Ιουλίου 2011

Ζωδιακός κύκλος



1. Φανταζόμαστε κάποιον να παρατηρεί το ηλιακό μας σύστημα. Στο κέντρο ο ήλιος και γύρω οι πλανήτες σε περιφορά.
Θεωρούμε επίσης μια ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ με κέντρο τον Ήλιο.  Είναι μια σφαίρα της φαντασίας μας  πάνω στην οποία προβάλλονται τα άστρα που βλέπουμε 

2. Οι τροχιές όλων των πλανητών ανήκουν στο ίδιο ΕΠΙΠΕΔΟ. Το επίπεδο στο οποίο γίνεται η ετήσια περιφορά του πλανήτη Γη δεν είναι διαφορετικό από το επίπεδο στο οποίο γίνεται η περιφορά του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία, του Κρόνου και των άλλων πλανητών , με εξαίρεση τον Πλούτωνα.


 




3. Το κοινό αυτό επίπεδο, το λεγόμενο ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΗ, μπορούμε να το φανταστούμε να εκτείνεται μέχρι την Ουράνια σφαίρα και να την τέμνει. Εφόσον την Ουράνια σφαίρα τη θεωρούμε σφαίρα,  η ΤΟΜΗ θα γίνεται σε ένα ΚΥΚΛΟ. Στον κύκλο αυτόν δεν βρίσκεται ούτε η Μεγάλη Άρκτος ούτε η Κασσιόπη ούτε ο Σείριος .
Βρίσκονται όμως  – λίγο πάνω λίγο κάτω – δώδεκα αστερισμοί. Ο Κριός, ο Ταύρος με τον λαμπερό Αλδεβαράν, οι λαμπεροί Δίδυμοι Κάστωρ και Πολυδεύκης, ο Καρκίνος, ο Λέων με τον λαμπερό Regulus, η Παρθένος με τον λαμπερό Στάχυ, ο Ζυγός, ο Σκορπιός με τον λαμπερό Αντάρη, ο εντυπωσιακός το καλοκαίρι Τοξότης , ο Αιγόκερως,  ο Υδροχόος και οι Ιχθείς. Οι δώδεκα αυτοί αστερισμοί συγκροτούν τον ΖΩΔΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ, είναι «τα φανάρια στη κυκλική Λεωφόρο».




Στο σχήμα διακρίνονται με τη σειρά ο Τοξότης, ο Σκορπιός, ο Ζυγός, η Παρθένος


4. Αν ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ενώσουμε, με μία ευθεία της φαντασίας μας, τη Γη με τον Ήλιο και προεκτείνουμε θα συναντήσουμε πάνω στη ζωδιακή Λεωφόρο έναν από αυτούς τους αστερισμούς και,  αν είναι Ιούλιος, θα είναι ο Καρκίνος. Λέμε τότε ότι
«ο Ήλιος βρίσκεται στον Καρκίνο». Αν κάνουμε το ίδιο ένα μήνα αργότερα, στη διάρκεια του οποίου η Γη έχει μετακινηθεί κατά το ένα δωδέκατο της συνολικής περιφοράς της ,
η προέκταση της ευθείας Γη-Ήλιος θα συναντήσει έναν άλλο αστερισμό, τον Λέοντα.




  

5. Αν σε κάποια άλλη χρονική στιγμή ενώσουμε τη Γη με τον Κρόνο και προεκτείνουμε,
η ευθεία της φαντασίας μας θα ανήκει στο επίπεδο ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΗ, οπότε η προέκταση μέχρι την ουράνια σφαίρα θα συναντήσει πάλι πάνω στη ζωδιακή Λεωφόρο έναν ζωδιακό αστερισμό, ας υποθέσουμε την Παρθένο.
Λέμε τότε ότι εκείνη τη στιγμή « ο Κρόνος βρίσκεται στην Παρθένο». Κι αυτό διότι εάν βρεθούμε ση Γη και κοιτάζουμε τον Κρόνο στην προέκταση θα φανεί ο αστερισμός της Παρθένου


 




Immagine:Ecliptic path.jpg


 

Μια νύχτα στον πλανήτη Γη. Είναι Αύγουστος και βλέπουμε στον νυχτερινό Ουρανό της Σαντορίνης εμφανώς τον Τοξότη και τον Σκορπιό και  αμυδρά τον Ζυγό και . Αν τους ενώσουμε θα διακρίνουμε,  με το βλέμμα εννοείται της Σκέψης μας , τη Ζωδιακή Λεωφόρο. Ανήκει βέβαια στην Εκλειπτική.
Στην ίδια αυτή Λεωφόρο, ειδικά εκείνη τη νύχτα  βλέπουμε και τον Δία. Βρίσκεται στο φανάρι του Σκορπιού και λέμε « ο Δίας βρίσκεται στον Σκορπιό » .
Στην ίδια Λεωφόρο κυκλοφορεί η Αφροδίτη κι ας μη φαίνεται αυτή τη στιγμή, φαινόταν νωρίτερα την ώρα που νύχτωνε κυκλοφορούσε ως Αποσπερίτης.
Στην ίδια αυτή Λεωφόρο, τη «Ζωδιακή Λεωφόρο Πλανητών και Περιπλανήσεων»  κυκλοφορούν όλοι οι πλανήτες, αλλά και το φεγγάρι και ο ήλιος αν και εκείνη τη στιγμή δεν τον βλέπουμε. Το  πρωί που τον βλέπαμε,  δεν βλέπαμε βέβαια πίσω του τον Λέοντα, αλλά ο Λέων ήταν εκεί. Ο Ήλιος «βρίσκεται στον Λέοντα», είναι βλέπεις Αύγουστος.  



Δείτε τώρα προσεκτικά την επόμενη εικόνα με την αναπαράσταση του πατώματος της Θόλου στην Επίδαυρο από το βιβλίο "ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΘΟΛΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ" της Αλτάνης.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες: http://www.altani.gr/greek/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.