6 Απριλίου 2011

Φοβούνται νέα έκρηξη στη Φουκουσίμα

Έξι χιλιάδες κυβικά μέτρα αζώτου θα διοχετεύσει η εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, προκειμένου να αποτρέψει πιθανή έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.


Οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό φοβούνται ότι...


η ποσότητα υδρογόνου θα συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου έρθει σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα και προκληθεί έκρηξη.

Οι εκρήξεις υδρογόνου έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εξωτερικό κτίριο των δυο εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού.


Σύμφωνα με την Tepco, η επιχείρηση διοχέτευσης αζώτου αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες και ίσως αρχίσει σήμερα.


Οι φόβοι για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις εκδηλώνονται ενώ η Tepco μόλις κατάφερε σήμερα να σταματήσει τη διαρροή άκρως ραδιενεργού ύδατος το οποίο κατέληγε στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού πρώτα είχε μολύνει τον Ωκεανό με τόνους μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού.


Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η θαλάσσια τροφική αλυσίδα θα μολυνθεί μέχρι την κορυφή της, αρχής γενομένης από το πλανγκτόν, το οποίο καταναλώνουν τα ψάρια.



Για να καθησυχάσει τον πληθυσμό, η κυβέρνηση έθεσε ένα όριο στα επίπεδα της ραδιενέργειας για τα προϊόντα της θάλασσας, όπως και για τα λαχανικά.(!)


Η απόρριψη μολυσμένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό απειλεί τις εξαγωγές φρέσκων προϊόντων της Ιαπωνίας. Η Ινδία απαγόρευσε πλήρως χθες και για τρεις μήνες σε πρώτη φάση τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία. Είναι η πρώτη χώρα που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, ενώ η Κίνα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ περιόρισαν τις απαγορεύσεις τους στα προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ιαπωνίας.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εφαρμόζει από τις 24 Μαρτίου ελέγχους στην είσοδο των προϊόντων που προέρχονται από τις περιοχές αυτές, αποφάσισε να μειώσει τα επιτρεπτά επίπεδα της ραδιενέργειας εναρμονίζοντάς τα με αυτά της Ιαπωνίας, τα οποία είναι ήδη πολύ αυστηρά.


Μέχρι σήμερα στην ΕΕ ίσχυαν τα επίπεδα που είχαν οριστεί μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.


Την ίδια ώρα, η Tepco θα καταβάλει 8.260 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για να αποζημιώσει τις χιλιάδες οικογένειες που κατοικούν στα περίχωρα του πυρηνικού σταθμού και επλήγησαν από το δυστύχημα


Σχεδόν ένα μήνα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου, η εταιρεία μελετά τις διαδικασίες για να αρχίσει να αποζημιώνει τους 8.000 ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό λόγω των κινδύνων από τη ραδιενέργεια, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.


Ο υπουργός Εμπορίου Μπάνρι Καϊέντα εξέφρασε την ευχή η αποζημίωση αυτή, η οποία δεν θα είναι η τελική, να καταβληθεί σύντομα.


Η εταιρία θα πρέπει επίσης να υπολογίσει, μαζί με την κυβέρνηση, τις τεράστιες αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει στις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αλιείς που επλήγησαν από το πυρηνικό δυστύχημα.


Εν τω μεταξύ ο αριθμός των ξένων που φτάνουν στο Τόκιο μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά, εξαιτίας του σεισμού, του τσουνάμι και ιδιαίτερα του πυρηνικού δυστυχήματος.


Από τις 11 ως τις 31 Μαρτίου, οι αφίξεις ξένων στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα ήταν κατά μέσο όρο 3.390 την ημέρα, ενώ το 2010 έφταναν τις 11.500.


Περίπου 25 πρεσβείες έχουν κλείσει προσωρινά τις πόρτες τους όταν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου άρχισαν να βγαίνουν ραδιενεργοί καπνοί. Πολλές χώρες έχουν επίσης συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μην μεταβαίνουν στην Ιαπωνία παρά μόνο αν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι.


Ακόμα και στην περιοχή του Κανσάι, 400 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο και 650 από το πυρηνικό εργοστάσιο, ο αριθμός των ξένων που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Οζάκα έχει μειωθεί κατά 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.