17 Μαρτίου 2011

Εκτός ελέγχου ο πυρηνικός εφιάλτης-Πρόβλημα και στους 6 αντιδραστήρες

Aπό την ιστοσελίδα: newsbomb.gr
Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιαπωνία όπου οι αρχές δείχνουν ότι, δεν μπορούν να ελέγξουν τον πυρηνικό εφιάλτη.
«Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ιαπωνία ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο προσθέτοντας, ότι έχει επιβεβαιωθεί η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Ο κ. Αμάνο, που σκοπεύει να μεταβεί αύριο στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι, χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές της χώρας.
Οι Iάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου σε δύο αντιδραστήρες του σταθμού της Φουκουσίμα.
Ο υπουργός άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι, ελικόπτερα πρόκειται να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα-3.
Επίσης αξιωματούχοι προετοιμάζονται να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις.
Η κατάσταση των αντιδραστήρων
1ος: 70% ζημιά
2ος: 33% διαρροή ραδιενέργειας
3ος: Ραδιενεργός καπνός
4ος: Έκρηξη-Ρήγμα στο τοίχωμα-Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας
5ος-6ος: Ενδείξεις ότι στεγνώνουν-Ανεβαίνει η θερμοκρασία
Μάντης κακών ο ευρωπαίος επίτροπος
Για «πραγματική καταστροφή» έκανε λόγο ο Επίτροπος της Ε.Ε για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ υπογραμμίζοντας και πάλι ότι, η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.
Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο εκτίμησε ότι, οι Ιάπωνες δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την υπόθεση και προέβλεψε καταστροφικές εξελίξεις, που θα επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων ολόκληρης της χώρας. Για να περιγράψει την τραγική κατά την άποψή του κατάσταση είπε πως "πρέπει να φοβούνται ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον στα χέρια του Θεού".


Εξάλλου το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα.
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα στον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα.
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων-Εχθρός ο καιρός
Εν τω μεταξύ η νύχτα και η έντονη χιονόπτωση στις πληγείσες από το τσουνάμι και το σεισμό περιοχές επιτείνουν το δράμα των αστέγων. Σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν μην έχοντας στη διάθεσή τους ούτε τα στοιχειώδη.
Την ίδα στιγμή μακραίνει η λίστα των θυμάτων. Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό.
Πρόκειται για τον αριθμό των νεκρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όμως οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς, αν ληφθούν υπόψη οι αριθμοί των αγνοουμένων στον πανεθνικό αυτόν απολογισμό.
Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν επίσης τώρα ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό.
Ο καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας του ΑΠΘ Μ. Αντωνόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha  είπε ότι, στον έναν από τους αντιδραστήρες υπάρχει πλουτώνιο, το οποίο εάν διοχετευτεί στον αέρα θα μολύνει την περιοχή για 25.000 χιλιάδες χρόνια. Μίλησε επίσης για αστοχία των επιστημόνων σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου στους αντιδραστήρες.