16 Φεβρουαρίου 2011

Νέο σενάριο καταστροφής από το διάστημα...

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι με το 2012 δεν θα γίνει τίποτα... 
Κρίμα..
Η τροχιά του αστεροειδή



Δημοσίευση της είδησης στην εφημερίδα το Βήμα.
                                                                                                                                                                    

 ΛΟΝΔΙΝΟ O 99942 Απόφις είναι ένας αστεροειδής ο οποίος ανήκει στην οικογένεια ΝΕΟ (Νear Εarth Οbject), δηλαδή ένα διαστημικό αντικείμενο που κινείται στην ευρύτερη διαστημική γειτονιά της Γης. Εντοπίστηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2004 και έξι μήνες αργότερα όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών έδειχναν ότι το 2029 είναι πιθανόν να φτάσει στην περιοχή μας και ίσως να πέσει πάνω στη Σελήνη ή τη Γη. Οι παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν τότε έδειξαν ότι οι πιθανότητες να πέσει πάνω στη Γη ο Αποφις το 2029 ήταν εξαιρετικά μικρές και πιο συγκεκριμένα 4 στο 1.000.000. Τώρα όμως ρώσοι επιστήμονες επανέρχονται υποστηρίζοντας ότι η τροχιά του Αποφη είναι τέτοια που μπορεί το 2029 να είναι απίθανο να προσκρούσει στη Γη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί επτά χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, ο Αποφις θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη και άρα είναι πιθανόν να μας... επισκεφτεί στις 13 Απριλίου του 2036. Στην ανακοίνωση των ρώσων επιστημόνων αντέδρασαν άμεσα αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι μελετώντας τους υπολογισμούς των συναδέλφων τους ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι και το πέρασμα του Αποφη το 2036 είναι ουσιαστικά ακίνδυνο, αφού οι πιθανότητες να πέσει στον πλανήτη μας είναι 1 στις 250.000.

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε ο αστεροειδής σήμανε συναγερμός και οι δύο μεγαλύτερες διαστημικές υπηρεσίες, ΝΑSΑ και ΕSΑ, αποφάσισαν να οργανώσουν έναν διαγωνισμό στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα κατέθεταν προτάσεις για μια εξερευνητική αποστολή. Τον διαγωνισμό κέρδισε η βρετανική εταιρεία Αstrium, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας. Η προτεινόμενη αποστολή ονομάζεται Αpex (Αpophis Εxpendition) και σε περίπτωση που τελικά οι δύο υπηρεσίες αποφασίσουν να την υλοποιήσουν η Αstrium θα κατασκευάσει ένα εξερευνητικό σκάφος που θα ξεκινήσει από τη Γη και θα πλησιάσει τον αστεροειδή. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το σκάφος θα ξεκινήσει το 2013, θα φτάσει στον αστεροειδή το 2014 και θα τον μελετά επί τρία χρόνια στέλνοντας στη Γη πληροφορίες για το μέγεθος, τη σύνθεση, τη θερμοκρασία, την κίνηση και την τροχιά του. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες θα έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Αποφη για να διαπιστώσουν αν και τι είδους κίνδυνο κρύβει για εμάς.

Εφιαλτικό σενάριο
Ο Απόφις έχει διάμετρο 390 μέτρων και σε περίπτωση που πέσει στη Γη οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα απελευθερώσει 100.000 φορές περισσότερη ενέργεια από όση απελευθερώθηκε από την ατομική βόμβα της Χιροσίμας. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από το παρατηρητήριο Κitt Ρeak Νational Οbservatory της Αριζόνας των ΗΠΑ στις 19 Ιουνίου του 2004. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις ο Απόφις θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη σε απόσταση 36.350 χλμ. από το κέντρο της Γης. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι οι συχνές προσεγγίσεις του αστεροειδούς με τη Γη μπορεί να έχουν αποτέλεσμα τον συγχρονισμό της τροχιάς του με την τροχιά της Γης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσής του με τον πλανήτη μας. Στην αιγυπτιακή μυθολογία ο Απόφις ήταν το αρχαίο πνεύμα του κακού και του ολέθρου που προσπαθούσε αδιάκοπα να βυθίσει τον κόσμο στο αιώνιο σκοτάδι.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=384560&dt=15%2F02%2F2011#ixzz1E5BCPzQY

                                                                                                                                                                    


Η δημοσίευση της εφημερίδας  Καθημερινή
                                                                                                                                                                    
Ο Αποφις και το Θηρίο
Tου Παντελη Mπουκαλα
Και το όνομα αυτού «99942 Apophis». Tο όνομα του αστεροειδούς δηλαδή που ενδέχεται να συγκρουστεί με τον πλανητάκο μας όχι αορίστως, «σε τρία τέρμινα», αλλά σε τρεις δεκαετίες: το 2036. Το πρώτο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι οι ονοματοδότες του ουράνιου κινδύνου έχουν γερές γνώσεις μυθολογίας, απαραίτητες άλλωστε, από τη στιγμή που δεν έχουν μείνει αχρησιμοποίητα ονόματα των αρχαιοελληνικών μύθων· πώς αλλιώς θα μπορούσαν να αναστήσουν ένα μέλος του αιγυπτιακού πανθέου όχι τόσο διάσημο όσο ο Ρα ή η Ισιδα. Το δεύτερο που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι οι «νονοί» αρέσκονται στο χιούμορ, το μαύρο χιούμορ. Διότι, αν προσέξουμε το πρώτο μισό του ονόματος του απειλητικού αστεροειδούς, το αριθμητικό, θα διαπιστώσουμε ότι το 999 άλλο δεν είναι παρά το 666 αναποδογυρισμένο, ο Αριθμός του Θηρίου δηλαδή (κατά τη σχετική παράδοση βέβαια, γιατί νεότερες αποκρυπτογραφήσεις προσδιορίζουν άλλον αριθμό σαν «σατανικό»).
Μπορεί να επελέγη τυχαία το 999, το οποίο αντεστραμμένο παραπέμπει στην κατά Ιωάννην Αποκάλυψη και στον Αρμαγεδδώνα. Ο Αποφις πάντως δεν ανασύρθηκε κατά τύχη από την αφάνεια, αλλά επειδή τα γνωρίσματα που του αποδίδονταν κάποτε του προσδίδουν μια ζοφερή επικαιρότητα. Δράκοντας του σκότους ήταν η αφεντιά του, η προσωποποίηση όλων των δυνάμεων που εχθρεύονταν τον Ηλιο, μια απειλή για τη σύσταση του κόσμου, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη των θεών. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο Αποφις, στον ανελέητο πόλεμό του εναντίον του φωτός, βάφει κόκκινο τον ουρανό την αυγή, από κάποια στιγμή κι έπειτα δε τον ταύτισαν με τον σκοτεινότατο Σηθ, τον φονέα του Οσιρη.
Το πιο πιθανό είναι ότι η «μοιραία συνάντηση» δεν θα συντελεστεί κι έτσι η Γη δεν θα πάθει άλλη μια φορά ό,τι έπαθε την εποχή των δεινοσαύρων ή της Ατλαντίδας, όταν τα θεριά και η θρυλική ήπειρος εξαφανίστηκαν, όπως υποστηρίζεται, από πρόσκρουση γιγάντιου μετεωρίτη. Είναι χρήσιμες ωστόσο αυτές οι «αναγγελίες κινδύνου» από την πλευρά των επιστημόνων, κι όχι μόνο για το Χόλιγουντ, που ωφελείται κατασκευάζοντας ταινίες καταστροφής όπου η Γη σώζεται την ύστατη στιγμή χάρη στον αυτοθυσιαζόμενο ήρωα, Αμερικανό κατά προτίμηση. Είναι χρήσιμες γιατί μας θυμίζουν πόσο τρωτός είναι ο πλανήτης μας, πόσες άλλες απειλές αντιμετωπίζει εκτός από όσες του επιφυλάσσει η δίποδη μεγαλειότητά μας, έτσι όπως πορεύεται με βραχεία μνήμη και δίχως αίσθηση μέλλοντος. Κι αν ο Αποφις είναι πολύ μακριά, στον χώρο και τον χρόνο, για να μας φοβίσει, το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εδώ, σήμερα· και μάλλον πρέπει να μας συγκινήσει, έστω κι αν δεν έχει τρομακτικό όνομα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_24/02/2007_217129

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.